Gorąco polecamy wszystkim obecnym i przyszłym Rodzicom, a także Pedagogom i Pediatrom.
Polecamy zacząć od filmu!
Gorąco polecamy wszystkim obecnym i przyszłym Rodzicom, a także Pedagogom i Pediatrom.
Polecamy zacząć od filmu!
Adwent to dla mnie wyjątkowy czas przygotowań, podejmowania postanowień i oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia.
Nie da się ukryć, że obydwoje jesteśmy ludźmi lata. No, może jeszcze wczesnej jesieni, gdy drzewa w lesie dopiero łapią pierwsze ciepłe barwy, na spacer bierze się sweter „na wszelki wypadek”, ale ciepłe kurtki i futra nadal bronią się przed molami śpiąc w szafie. To słońce nas napędza, śpiew ptaków cieszy i co roku chcielibyśmy żeby jesienno-zimowe klimaty wzięli sobie na stałe Skandynawowie 😉. Niestety dobry Bóg obdarzył nas klimatem zmiennym i jak co roku trzeba było uprzątnąć z podwórka leżaki i parasole przeciwsłoneczne.
Czas czytania dostosujmy do możliwości koncentracji dzieci.
Rozwój mowy dziecka to skomplikowany i złożony proces, na który ma wpływ wiele czynników. Wszystkie dzieci przechodzą te same fazy rozwoju w identycznej kolejności, inne jest tylko tempo rozwoju, które zależy od funkcjonowania układu nerwowego, budowy narządów mowy, słuchu, wzroku oraz warunków środowiskowych i wychowawczych.
Zgodnie z obietnicą z wczorajszego wpisu przedstawiam kilka przepisów na potrawy wigilijne. Wszystkie (oprócz piernika staropolskiego, który będzie w tym roku debiutował w mojej kuchni) wielokrotnie wypróbowałam i nieskromnie polecam!
Adwent i Boże Narodzenie to dla nas wyjątkowy czas. Jestem zwolenniczką pielęgnowania tradycji i zwyczajów w naszym domu, robienia rzeczy „niepamiętnych” tzn. takich, które „od zawsze” były w naszej rodzinie.
W poprzednich naszych wpisach (Cz.I i Cz.II) opisywaliśmy bardzo udaną degustację win toskańskich z Società Agricola LOSI zorganizowanej przez Hotel Sielanka nad Pilicą. Oprócz fantastycznych doznań kulinarno – sommellierskich obudziła ona w nas wspomnienia sprzed kilku lat. Jeśli jesteście ciekawi jakie – zapraszamy do trzeciej części opowieści.
“Jeśli masz do wyboru odchudzić się albo zrezygnować z wina, to co byś wybrał — białe czy czerwone?”
Jak już pisaliśmy (TU), mieliśmy niedawno przyjemność uczestniczyć w bardzo udanej degustacji win z Toskanii z winnicy rodziny Losi. Dziś opiszemy jakie trunki piliśmy i co do nich serwował Szef Kuchni Edward Suchenka. Mamy nadzieję, że jesteście po kolacji 😉
W ostatnią sobotę, 17 listopada wraz z naszymi dobrymi przyjaciółmi uczestniczyliśmy w przeuroczym wydarzeniu. Na zaproszenie Hotelu Sielanka nad Pilicą przyjechała właścicielka jednej z renomowanych winnic regionu Chianti Classico w Toskanii, Pani Valeria Losi. Była to okazja do degustacji kilku win produkowanych przez rodzinę Losi już od 1870 roku.